top of page

Hoe stel ik de gastenlijst voor mijn bruiloft samen?

De gastenlijst is een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Het lijkt misschien makkelijk, maar het kan nog best lastig zijn om te bepalen wie jullie wel en niet gaan uitnodigen voor jullie bruiloft. Wordt het een grootse bruiloft waarbij het aantal gasten niet veel uitmaakt of gaan jullie voor iets heel intiems met alleen de belangrijkste familieleden en vrienden? De nummer één regel die hierbij geldt is dat jullie blij zijn met de gasten die uiteindelijk aanwezig zijn op jullie bruiloft. Niemand anders kan de keuze(s) omtrent de gastenlijst voor jullie maken. Het is tenslotte jullie bruiloft en de mooiste dag uit jullie leven.


Daggasten, receptiegasten & avondgasten

Misschien spreekt het voor zich, maar een gastenlijst bestaat uit de genodigden gasten die op jullie bruiloft aanwezig mogen en zullen zijn. Wij maken, als typisch Nederlandse traditie, nog wel eens onderscheid tussen daggasten, avondgasten en receptiegasten. De daggasten bestaan uit de mensen die de gehele bruiloft mogen bijwonen. De receptiegasten worden uitgenodigd voor de (eventuele) kerkdienst en de receptie. Zij krijgen de mogelijkheid om jullie te feliciteren tijdens de receptie. De avondgasten zijn aanwezig bij mogelijk het diner en het feest. Dit onderscheid hoef je uiteraard niet te maken. Je kunt ook kiezen voor een gastenlijst die geen onderscheid maakt tussen dag-/avondgasten en waarbij iedereen de gehele bruiloft aanwezig is.

Gastenlijst samenstellen

Maar, hoe stel je dan zo’n gastenlijst samen? Stap één is het maken van een lijst waarop je alle namen zet van de mensen die jullie erbij willen hebben op de bruiloft. Ga iedereen die je kent af en schrijf deze namen op. Verdeel deze lijst in vier categorieën, familie, vrienden, collega’s en twijfelgevalletjes. Waarschijnlijk denk je bij het maken van deze lijst, help er komt geen einde aan. Daar hoef je je voor nu nog geen zorgen over te maken. Een handige tip is om beide een aparte lijst te maken en vervolgens te kijken waar het overlapt en waar niet. Zijn er mensen die je liever niet op jullie bruiloft wil hebben? Schrijf ook deze namen op en bespreek dit zowel met elkaar als met de ceremoniemeester.


Keuzes, keuzes en nog eens keuzes

Nadat jullie deze enorme lijst met namen hebben gemaakt is het van belang om na te denken hoe jullie willen dat de dag eruit komt te zien. Wordt het een heel groot feest of houden jullie het liever intiem? Denk ook na over het budget. Zo kun je een inschatting maken qua kosten per gast, aansluitend op jullie wensen. Vanaf dat moment kunnen jullie de gastenlijst (eventueel) inkorten. Draai de vraag vraag eens om: zou jij het erg vinden als degene waar je over twijfelt jou niet uitnodigt voor de bruiloft? Nee? Dan heb je jouw antwoord. Het is nooit leuk om mensen te schrappen, maar ook hier geldt: bedenk goed wie jullie er écht bij willen hebben op de mooiste dag uit jullie leven en voel je niet verplicht om bepaalde mensen uit te nodigen.


Benieuwd waar je, naast het samenstellen van de gastenlijst, nog meer aan moet denken? Wij delen onze checklist met je! Klik hier om de checklist gratis te downloaden.Comentarios


bottom of page