top of page

LIVEBLOG: Kan mijn bruiloft doorgaan? – De laatste updates omtrent bruiloften en het Coronavirus.

We krijgen veel vragen van bruidsparen omtrent hun bruiloft en het Coronavirus. Via deze liveblog houden we je op de hoogte over de laatste updates. Bekijk hier wat er momenteel wel/niet kan voor jullie bruiloft.


Vanaf 25 februari:

 • YES! We kunnen eindelijk weer he-le-maal los.

 • Toegangsbewijzen tot 500 gasten vervalt, er is geen einddtijd meer en ook de 1,5 meter regel is komen te vervallen.


Vanaf 18 februari:

 • Er komen hele fijne versoepelingen aan. Evenementen en horeca locaties mogen weer tot 01:00 's nachts geopend zijn

 • Het toegangs bewijs blijft nog wel van kracht, maar daarmee vervalt de 1,5 meter regel en de vaste zitplekken.


Vanaf 26 januari:

 • Goed nieuws! De horeca maar haar deuren weer openen tot 22:00 uur. Dit betekent dat jouw bruiloft dus tot dit tijdstip door mag gaan.

 • 3G blijft van kracht

 • Geplaceerde (vaste) zitplekken zijn vereist


En nog meer goed nieuws.. aanstaande dinsdag worden er weer versoepelingen verwacht. Is dit dan eindelijk weer het moment dat we volledige bruiloften mogen draaien? Let's hope so!Vanaf 18 december:

Helaas komen daar onverwachts toch weer nieuwe maatregelen om de hoek kijken. Dit hadden we niet zien aankomen na de persconferentie van afgelopen dinsdag. Hierbij de nieuwe maatregelen op een rij:

 • Horeca- en evenementenlocaties moeten vanaf morgen 19 december de deuren sluiten tot tenminste 14 januari. Hierdoor is het niet mogelijk om een feest te geven.

 • Trouwen in het gemeentehuis mag nog steeds doorgaan, met maximaal 50 personen


Tot slot, hou rekening met langere levertijden voor bijvoorbeeld je jurk of je pak. Ook deze winkels hebben nu helaas haar deuren moeten sluiten.


Vanaf 13 november:

 • Bruiloften morgen doorgaan, tot 18:00 uur. Horeca locaties mogen hun deuren geopend houden tot 20:00 uur. Dit betekent dat het diner tot 20:00 uur 's avonds mag plaatsvinden.

 • Er geldt een maximum van 1250 gasten op een bruiloft (event); let wel een Corona toegangsbewijs is hierbij noodzakelijk.

 • Vaste zitplekken zijn de gehele dag verplicht.

 • Wanneer er gewerkt wordt met een Corona toegangsbewijs, hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Deze maatregelen gelden voor 3 weken (t/m 4 december). Naar verwachting zal er in de week van 4 december een nieuwe persconferentie zijn, de exacte datum hiervan is nog niet bekend.Vanaf 25 september:

 • Goed nieuws! Na 25 september vervalt de 1,5 meter regel en mag er weer gedanst worden op bruiloften.

 • Er zal gewerkt worden met een coronatoegangsbewijs.

 • Op evenementen- en horeca locaties geldt dat er weer 100% van de capaciteit buiten gebruik gemaakt mag worden. Binnen, zonder vaste zitplekken, geldt 75% van de capaciteit.


Vanaf 14 augustus:


 • Voor huwelijken blijft gelden dat er geen maximum zit aan het aantal bezoekers, zolang de 1,5 meter maar gewaarborgd blijft.

 • Gasten dienen de hele dag een vaste zit plek te hebben.

 • Er kan voor de huwelijksvoltrekking geen gebruik worden gemaakt van coronatoegangsbewijzen.

 • Buiten evenementen (of in een open tent) zonder vaste zitplaats met maximaal 750 bezoekers weer toegestaan mits er gebruik gemaakt van de CoronaCheck app. Dit betekent dat de 1,5 meter afstand kan worden losgelaten wanneer alle bezoekers in coronatoegangsbewijs kunnen laten zien en dat jouw gasten geen vaste zitplaats meer hoeven te hebben.

 • Vooralsnog geldt het vorige punt niet voor huwelijken. Wel worden de mogelijkheden hiervoor ook voor bruiloften onderzocht.


Vanaf 10 juli:


Helaas gaan lijken de aantallen weer de verkeerde kant op te gaan, waardoor er weer nieuwe maatregelen genomen worden. Deze gaan een dag na de persco (van 9 juli) in. De maatregelen gelden in ieder geval tot en met 13 augustus. De belangrijkste punten op een rij:


 • In alle horeca is het verplicht om ten alle tijden 1.5 afstand te houden. Ook is het verplicht dat iedereen een eigen zitplaats heeft. Verder moet de horeca sluiten om 12 uur 's nachts. Een feest op een bruiloft is hierdoor niet mogelijk.

 • Testen voor Toegang wordt op pauze gezet voor bruiloften.


Vanaf 30 juni:


Eindelijk. Er is weer meer mogelijk. Vanaf 30 juni geldt er geen maximum aantal bezoekers meer voor huwelijksvoltrekkingen, feesten en recepties. Op sommige locaties is het ook niet langer verplicht dat gasten vaste zitplaatsen hebben en 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Wel moeten gasten zich dan van tevoren laten testen, zodat er gebruik gemaakt kan worden van coronatoegangsbewijzen. Op de locaties waar gasten wel 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden en een vaste zitplaats hebben, zijn de coronatoegangsbewijzen niet van toepassing. Het verschilt per locatie of er wel of niet gebruik gemaakt mag en kan worden van coronatoegangsbewijzen.


Voor de locaties waar coronatoegangsbewijzen van toepassing zijn geldt het volgende. Een test is nodig indien je nog niet volledig gevaccineerd bent (dit moet aantoonbaar zijn in de CoronaCheck applicatie van de Rijksoverheid).


Hoe werkt testen voor toegang?

 1. Maak een testafspraak - Plan een afspraak voor een coronatest bij één van de aangesloten testlocaties via www.testenvoortoegang.nl. Zorg ervoor dat je maximaal 40 uur voor je bezoek bent getest. Kinderen onder de 13 jaar mogen zonder coronatoegangsbewijs naar binnen. Zij hoeven dus niet getest te worden.

 2. Laat je testen - Zorg dat je op tijd bij de testlocatie bent. Neem je legitimatiebewijs en bevestiging van de testafspraak mee.

 3. Testuitslag - Je ontvangt na het testen binnen een uur de uitslag van de testaanbieder. Alleen met een negatieve testuitslag kun je een coronatoegangsbewijs maken.

 4. Maak een coronatoegangsbewijs:

  1. Digitaal coronatoegangsbewijs - Download de CoronaCheck-app op je telefoon. Je vindt de app in de App Store of de Google Play Store. Bij de uitslag via de testaanbieder staat een ophaalcode. Gebruik deze ophaalcode in de CoronaCheck-app. De app maakt hier een QR-code van. Dit is jouw digitale coronatoegangsbewijs.

  2. Papieren coronatoegangsbewijs - Geen smartphone? Ga naar www.coronacheck.nl en klik op de knop “Maak papieren coronatoegangsbewijs”. Bij de uitslag via de testaanbieder staat een ophaalcode. Gebruik deze ophaalcode. De website zet de testuitslag om in een QR-code. Je kunt nu jouw coronatoegangsbewijs met QR-code printen.


Vanaf 26 juni:


Uit de Kamerbrief van 11 juni blijkt dat het kabinet de aanbevelingen van de Fieldlab onderzoeken toe zal gaan passen. Dit betekent dat bij het gebruik van Testen voor Toegang alle evenementen en dus ook bruiloften, weer met 100% bezoekerscapaciteit en zonder de 1,5 meter afstand kunnen plaatsvinden. Check hieronder de voorwaarden.


Mocht de huidige situatie (lees bestemmingsaantallen) in deze staar voorzetten, dan zal er vanaf 26 juni weer veel mogelijk zijn. Waar eerst gedacht werd dat dit voor bruiloften niet zou gelden, weten wij nu dat ook bruiloften weer hun doorgang zullen mogen vinden.Uit de bovenstaande tabel, die rechtstreeks is overgenomen uit de kamerbrief, blijkt dat met de inzet van coronatoegangsbewijzen de 1,5 meter dus mag worden losgelaten. Hierdoor worden alle evenementen mogelijk, dus ook staande bruiloftsfeesten. De voorwaarden die gelden bij deze versoepeling:

 • Alle deelnemers vanaf 13 jaar oud zijn in het bezit van een vooraf professioneel afgenomen negatief testbewijs met een geldigheidsduur van 40 uur, dan wel vaccinatie- of herstelbewijs;

 • Het evenement vindt plaats op een afgesloten locatie (binnen of buiten) waardoor er sprake is van een gecontroleerde evenementenlocatie;

 • Maximale capaciteit van 100% reguliere bezetting;

 • Verplichte registratie en triage binnen 4 uur voor aanvang;

 • Werken met gecontroleerde in- en uitstroom;

 • Dringend advies aan medewerkers een zelftest af te nemen;

 • Dringend advies om deelnemers en medewerkers achteraf bij (lichte) klachten te laten testen.

 • Lokale voorwaarden voor evenementen (evt. meldingsplicht, vergunningverlening) gelden, waarbij ook rekening wordt gehouden met beschikbare politie- en BOA-capaciteit. Ditzelfde geldt voor de capaciteit in het OV: indien nodig kan er een vervoersplan aan organisatoren worden gevraagd. Organisatoren wordt gevraagd om (ook bij niet-vergunning plichtige evenementen) contact te zoeken met de vervoerders en bezoekersstromen zoveel mogelijk te spreiden.

Aanmelden van evenementen

In de meeste gevallen zullen bruiloften niet aangemeld dienen te worden. Evenementen dienen te worden aangemeld indien er geen sprake is van een doorlopende testcapaciteit en jouw evenement voor een piek zorgt in het aantal afgenomen testen. Evenementen met onderstaande vergunningen dienen te worden aangemeld bij Testen voor Toegang:

 • Grootschalige evenementen met een doorlopende evenementenvergunning bij grote eventlocaties met meer dan 10.000 bezoekers.

 • Incidentele evenementenvergunningen die publiekelijk toegankelijk zijn (met en zonder kaartverkoop), een bekende en afgebakende locatie hebben of evenementen die tijdelijk zijn of een kortdurend karakter hebben.

Je leest hier meer informatie over Testen voor Toegang en hoe dat in zijn werk gaat!


Bron: Het RIVM


Vanaf 5 juni:


 • Terrassen morgen weer binnen en buiten open zijn. Daarbij gelden wel voorwaarden. Er mogen bijvoorbeeld maximaal 50 personen op een terras zitten en 50 personen (per) binnen (ruimte). Dit betekent dat je op sommige trouwlocaties dus 100 gasten of meer kunt ontvangen!

 • Ook zijn er nog vollop ontwikkelingen gaande met betrekking tot sneltesten. Dit lijkt ook voor bruiloften steeds concreter te worden. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, laten wij dat direct weten via deze blog.


Vrijdag 28 mei - Beslismoment versoepelingen (t/m 5 juni)


De versoepelingen worden wederom doorgezet! Dit betekent dat onderstaande regels vanaf nu gelden en dat er dus weer meer mogelijk is.

 • Er mogen maximaal 50 gasten bij horecagelegenheden ontvangen worden.

 • De horeca mag open van 06:00 – 22:00 uur.

 • Voor bruiloften zijn ook het maximaal aantal mensen verhoogd, namelijk 50 gasten bij de trouwceremonie. Dit is inclusief kinderen en het bruidspaar en exclusief het personeel. Een feest is helaas nog niet mogelijk.

 • De uitnodiging voor de bruiloft dient als reservering. Alleen de genodigden zijn toegestaan.

 • Alle aanwezigen moeten ten alle tijden 1,5 meter afstand van elkaar houden.

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens momenten van beweging. Wanneer de aanwezigen op hun plek zitten, 1,5 meter van elkaar, mag het mondkapje af.

 • Alle aanwezigen dienen een vaste eigen zitplaats te hebben. Er mag niet van plek gewisseld worden.

 • Ben jij van plan om in een achtertuin een bruiloft te organiseren? Dat is lastig, het aantal gasten dat je thuis momenteel mag ontvangen staat op 4.

 • Ook mogen de zalen weer geopend worden, hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor grote zalen, deze mogen 250 bezoekers ontvangen.

 • Laatste en hele goede nieuws: er wordt veel geëxperimenteerd met toegangstesten. Hierdoor wordt er meer mogelijk. Het lijkt erop dat we dit op korte termijn ook voor bruiloften mogen inzetten. Hierbij staat vast: bij een negatieve testuitslag geldt geen maximaal aantal gasten en geen 1,5 meter afstand meer! Wij houden je uiteraard op de hoogte.

Belangrijke vragen


Mogen we een diner, borrel of feest geven aansluitend aan de huwelijksvoltrekking?

Ja dit mag, zolang het zittend en op 1,5 meter van elkaar plaatsvindt. Het is niet toegestaan om staand en dansend een feest te geven. Daarbij geldt nu een openingstijd van 06:00 uur tot 22:00 uur, dit betekent dat er alleen eten & drinken geconsumeerd kan worden tussen deze tijden. Let wel op, check altijd bij de trouwlocatie welke regels zij hanteren, dit kan per locatie verschillen.


Maar, kunnen we wel op huwelijksreis?

Dat kan! Er geldt niet langer een negatief reisadvies voor de hele wereld. Dit betekent dat landen weer op geel of groen kunnen worden gezet. Houd hierbij wel rekening met de verschillende corona regels per land van bestemming. Dit om ervoor te zorgen dat je voorbereid op reis gaat.

Maandag 17 mei - Beslismoment versoepelingen


De versoepelingen worden doorgezet. Zo fijn! Dit betekent dat onderstaande regels vanaf nu gelden en dat er dus iéts meer mogelijk is.


 • Er geldt een maximum aantal personen van 30 zowel binnen als buiten, inclusief kinderen & bruidspaar en exclusief personeel.

 • De uitnodiging voor de bruiloft dient als reservering. Alleen de genodigden zijn toegestaan.

 • Alle aanwezigen moeten ten alle tijden 1,5 meter afstand van elkaar houden.

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens momenten van beweging. Wanneer de aanwezigen op hun plek zitten, 1,5 meter van elkaar, mag het mondkapje af.

 • Alle aanwezigen dienen een vaste eigen zitplaats te hebben. Er mag niet van plek gewisseld worden. Dinsdag 11 mei - Persconferentie


Gelukkig gaat het steeds beter met de cijfers. Er is waarschijnlijk dan ook ruimte voor versoepelingen. De volgende versoepelingen zullen, onder voorbehoud, gelden vanaf 19 mei.


 • Voor de terrassen is er sprake van een uitbreiding wat betreft openingstijden. Dit betekent dat terrassen van 06:00 uur tot 20:00 uur geopend mogen zijn. Voor bruiloften houdt dit in dat eten & drinken geconsumeerd kan worden tussen deze tijden.

 • Het negatieve reisadvies loopt af. Dit betekent dat landen weer op geel of groen kunnen worden gezet. Voor huwelijksreizen houdt dit in dat er weer meer mogelijk is. Check wel altijd van tevoren de verschillende Corona regels per bestemming, zodat je weet wat er van je verwacht wordt.


Dinsdag 20 april – Persconferentie


Een moment waarop we allemaal gewacht hebben, versoepelingen. Helaas is er voor de bruiloften niet veel veranderd.. Het fijne is dat de avondklok vanaf 28 april niet meer van toepassing is. Dit betekent dat alle aanwezigen van de bruiloft NIET meer vóór 22:00 uur thuis hoeven te zijn. Helaas moeten de bruiloften verder wat betreft de versoepelingen nog even geduld hebben. Onderstaande regels gelden nog steeds, voor nu t/m 1 juni. Hopelijk is er vanaf 1 juni meer mogelijk. Wij duimen!


Comentarios


bottom of page