Super leuk dat je gevraagd bent als ceremoniemeester! Een eervolle, maar ook voor velen vaak een stressvolle taak. Het bruidspaar heeft het volste vertrouwen in jou en jouw kwaliteiten. Een hele klus om die taak op je te mogen nemen, want het vereist veel aandacht en verantwoordelijkheid. Er komt veel kijken bij het ceremoniemeesterschap, maar wat wordt er nou precies van je verwacht en welke taken heb je als ceremoniemeester?
Regelen, plannen en organiseren
Begin bij het begin. Je voelt je natuurlijk ontzettend vereerd, omdat het bruidspaar jou heeft gevraagd om ceremoniemeester te zijn. Belangrijk is wel om te bedenken of deze taak voor jou is weggelegd. Het is niet niks. Er komt veel bij kijken en daarnaast gaat er ook heel veel tijd inzitten. Spreken de woorden regelen, plannen en organiseren jou niet aan? Dan is het ceremoniemeesterschap waarschijnlijk niet helemaal jouw ding. Klinken deze woorden juist als muziek in je oren en kan je niet wachten om aan de slag te gaan met het vervullen van de taak als ceremoniemeester? Dan zit het helemaal goed! Durf dit ook te bespreken met het bruidspaar.
Verwachtingen bruidspaar
Nadat jij ervan overtuigd bent dat je inderdaad het ceremoniemeesterschap op je wil nemen, is het goed om met het bruidspaar in gesprek te gaan. Dit om een beeld te krijgen van de verwachtingen die het bruidspaar heeft van jou als ceremoniemeester. Zo voorkom je dat je uiteindelijk bijvoorbeeld in tijdnood komt of dat er dingen mis gaan. Ook gedurende het ceremoniemeesterschap is het heel belangrijk om te blijven communiceren met het bruidspaar. Het is natuurlijk de bedoeling dat zij zoveel mogelijk ontzorgd worden, maar als je twijfelt of als er iets niet klopt overleg je altijd met het bruidspaar en hak je niet zelf de knopen door.
Taken
Als de wensen van het bruidspaar besproken en duidelijk zijn en jij bent nog steeds erg enthousiast, dan gaat het ceremoniemeesterschap beginnen. Wij geven je een overzicht welke taken er nou precies komen kijken bij het zijn van de ceremoniemeester.
Aanspreekpunt
Allereerst ben je als ceremoniemeester het aanspreekpunt van de gasten en/of de leveranciers. Vanaf het moment dat het bruidspaar de gastenlijst heeft gemaakt en de uitnodiging naar de gasten heeft gestuurd, ben jij het aanspreekpunt. In de uitnodiging zal staan dat jij de ceremoniemeester bent en gasten bij jou terecht kunnen voor vragen en/of bijzonderheden. Tot deze taak behoort ook dat jij bijhoudt wie er wel en niet (kunnen) komen op de bruiloft: de RSVP. Op het moment dat de gasten laten weten of zij komen of niet, geven zij ook aan als er eventuele dieetwensen of andere bijzonderheden zijn waarmee rekening gehouden moet worden. Daarnaast kan in overleg met het bruidspaar er ook voor gekozen worden om gestructureerd met de cadeauwensen om te gaan, om ervoor te zorgen dat er geen dubbele cadeaus gegeven worden. Mocht het bruidspaar een heel groot cadeau willen hebben, dan is het zaak om jouw kans als ceremoniemeester te grijpen en dit te regelen met de gasten. Zorg dat je alles netjes bijhoudt aan de hand van een overzichtelijk lijstje, zodat het bruidspaar zich hier geen zorgen om hoeft te maken en jij goed weet hoe het zit.
Vrijgezellenfeest
Ja, ook dit behoort (vaak) tot een van de taken van de ceremoniemeester. Hoe leuk is het om de gekste dingen te bedenken voor het vrijgezellenfeest? Laat je creatieve brein erop los en zorg ervoor dat het een geweldige dag wordt. Het is natuurlijk toegestaan om hulp te vragen aan goede vrienden en vriendinnen, hoe meer zielen hoe meer vreugd.
Draaiboek
Een van de belangrijkste taken als ceremoniemeester is het maken van en houden aan een draaiboek. Dit doe je uiteraard in overleg met het bruidspaar en de leveranciers. Naarmate de bruiloft dichterbij komt zal het draaiboek steeds gedetailleerder worden. In het draaiboek staat bijvoorbeeld ook wie de getuigen en bruidsmeisjes zijn. Het is dan ook jouw taak om hen te informeren en instrueren, zowel van tevoren als op de dag zelf.
Communicatie is key
Ceremoniemeesterschap is iets leuks, maar ook iets dat veel verantwoordelijkheid vraagt. Het belangrijkste is dat je alles goed en overzichtelijk vastlegt en daarnaast: communicatie is key. Zorg dat iedereen voor de bruiloft weet wat er van hem/haar wordt verwacht en communiceer duidelijk en transparant op de dag zelf. You got this!
Gaan jullie binnenkort trouwen en willen jullie deze taak niet aan een van de gasten geven? Maak hier vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek en ontdek hoe wij het ceremoniemeesterschap voor jullie uit handen nemen.
Commenti