top of page

Het bruiloft budget – de musts, wishes en verdeling

De één heeft een enorm budget voor de bruiloft en de ander houdt het liever klein. Het trouwbudget is iets heel persoonlijks en ieder bruidspaar heeft andere musts & wishes. Waarschijnlijk heb je weinig tot geen idee hoeveel een bruiloft kost en waar dat geld precies naartoe gaat. Om je hier meer inzicht in te geven hebben wij het één en ander op een rijtje gezet!


Allereerst is het goed om te onthouden dat bruiloften te realiseren zijn in alle soorten en maten. Er is geen sprake van één juiste manier of één vast budget. Wel is bekend dat Nederlanders gemiddeld €18.000 besteden aan een complete bruiloft, dit blijkt uit het Nationaal Trouwonderzoek. Misschien schrik je hiervan of misschien denk je juist jeetje dit valt reuze mee. Je kunt het zo groots maken als je zelf wil.


Het trouwbudget is iets wat jullie zelf bepalen en vastleggen. Hierbij is het belangrijk dat jullie goed nadenken over hoeveel jullie willen besteden, zodat jullie hier naartoe kunnen werken. Zorg dat het budget voor jullie haalbaar is en houd rekening met onvoorziene kosten. Er zijn altijd dingen die duurder uitvallen of waar niet over na is gedacht ;).


Maar, wat is de eerste stap? Bedenk eerst met elkaar wat echt de musts voor jullie bruiloft zijn. Willen jullie per se trouwen op die ene droomlocatie of hebben jullie al helemaal in gedachte hoe jullie aankomen op de desbetreffende locatie? Denk hier goed over na en maak een lijstje met de dingen die echt niét mogen ontbreken. Ga vervolgens aan de slag met jullie wishes. Deze zijn minder belangrijk dan de musts, maar als het even kan en het budget het toelaat willen jullie deze wishes toch wel heel graag toevoegen aan de bruiloft. Twee dingen zijn hierbij erg belangrijk, namelijk keuzes maken en het vinden van de juiste balans.


Het is handig en fijn om gebruik te maken van een lijstje. Dit lijstje is niet leidend, want jullie musts spelen hierbij een belangrijke rol. Wel geeft het een duidelijk voorbeeld van hoe de verdeling eruit zou kunnen zien:

  • 40% voor de locatie, ceremonie, receptie, het diner en feest.

  • 15% voor de Weddingplanner.

  • 12,5% voor de styling (dit is inclusief bloemen, aankleding en overige verhuurmaterialen).

  • 10% voor de trouwkleding.

  • 10% voor de fotograaf en/of videograaf.

  • 5% voor de ringen.

  • 5% voor het drukwerk.

  • 2,5% voor de overige kosten.

Is het voor jullie echt heel lastig om het budget te bepalen en willen jullie liever alles uit handen geven? Dat kan natuurlijk ook! Het inschakelen van een Weddingplanner is tegenwoordig heel gebruikelijk. Dit kost uiteraard geld, maar een Weddingplanner beschikt over de juiste kennis, expertise en tips & tricks om ervoor te zorgen dat het budget geheel naar jullie wens wordt bepaald. Daarbij heeft een Weddingplanner vaste goede prijsafspraken met leveranciers, wat betekent dat jullie te maken krijgen met leuke kortingen.


Er zijn een tal van mogelijkheden. Belangrijk is om te kijken wat bij jullie past en wat voor jullie mogelijk is. Liever toch niet zelf stoeien met Excel lijstjes om het budget juist te besteden? Klik dan hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe Weddingster jullie kan helpen bij het creëren van jullie droombruiloft.


bottom of page