top of page

De 12 mooiste huwelijkstradities op een rijtje

Als er één gelegenheid is die veel tradities kent dan is het de bruiloft. Veel trouwtradities zijn we in de loop der tijd als vanzelfsprekend gaan ervaren, maar achter deze tradities zit een bijzondere betekenis. Uiteraard ben je zelf in charge welke tradities jullie willen terug laten komen tijdens de bruiloft. Wij hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet!


trouwjurk wit

Witte jurk

Wit staat voor maagdelijkheid. Toen in 1840 de Britse koningin Victoria in het huwelijksbootje stapte, had ze definitief de toon gezet voor de witte jurk. Tevens droeg zij er ook een sluier bij. Tegenwoordig zien we trouwjurken in allerlei soorten, maten en kleuren, maar toch kiezen de meeste bruidjes nog altijd voor de kleur wit.


Sluier

Tegenwoordig kiest niet iedereen meer voor een sluier bij de jurk. Vroeger had de sluier dan ook een andere (en niet zo'n mooie) betekenis dan nu: het stond namelijk symbool voor de ondergeschiktheid van de vrouw. Een sluier dragen was zelfs verplicht tot 1965, daarna waren bruidjes vrij om zelf deze keuze te maken. Vroeger werd de sluier voor de ogen gedragen, maar vandaag de dag is de sluier een prachtig element om toe te voegen bij de jurk in plaats van dat het echt een betekenis heeft.Eerste blik

De dag voor het huwelijk slapen de bruid en bruidegom apart, dit zodat zij de volgende dag zich apart van elkaar kunnen aankleden. Het zou zonde zijn als je verloofde je al zou zien terwijl je haar slechts voor de helft in model zit en je make-up nog moet worden gedaan. Het moment dat jullie elkaar voor het eerst zien in het bij zijn van jullie (intieme) kring, is onbetaalbaar. Het is een bijzondere traditie die al honderden jaren oud is.


Weggeven van de bruid

Een prachtige en vaak emotionele traditie! De vader van de bruid geeft zijn dochter weg aan zijn schoonzoon, als teken van vertrouwen. Zijn dochter zal nu op eigen voeten staan naast een man die altijd voor haar zal zorgen.


Trouwringen

Doordat ringen rond zijn staan deze symbool voor oneindig, de ring kent namelijk geen begin of eind. Eeuwige verbintenis voor de bruid en bruidegom. Je kunt er voor kiezen om er iets in te laten graveren. Maar hoe draag je de ring eigenlijk? Draag je deze aan de linker of aan de rechter kant? Dat verschilt per geloof. Wel is het zo dat je linke ringvinger het dichtstbij je hart zit, de ‘Vena Amoris’ (vertaling: de ader der liefde) is een bloedvat die in je linkerhand zit en staat direct in verbinding met het hart.


Rijst

Door het gooien van rijst op het pas getrouwde stel wens je hun overvloed toe. Veel geluk en vruchtbaarheid. Het gooien van rijst op steeds meer locaties afgeschaft doordat het voedselverspilling is en er ongedierte op af komen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven! Denk aan: party poppers, sterretjes & bellenblaas.


Openingsdans

De eerste dans staat in het teken van de bruid en bruidegom. Hiermee geven zijn het startsignaal af dat de dansvloer is geopend. Tijd om te feesten!


Bruidstaart

De bruidstaart heeft per land haar eigen tradities, maar over het algemeen geldt: zoetigheid op je bruiloft zorgt voor vruchtbaarheid. Oorspronkelijk bestaat de bruidstaart uit minimaal drie lagen: de onderste laag dient na de ceremonie te worden gebruikt, de middelste laag wordt meegegeven aan de gasten en de bovenste laag vries. Het ingevroren taartstuk kunnen jullie dan een jaar na de trouwdatum samen opeten en terugblikken op deze bijzondere dag.


Bruid over de dempel tillen

Deze traditie is ontstaan vanuit het feit dat de bruid vroeger na de bruiloft bij de bruidegom introk. Hij tilde haar over de drempel om er zeker van te zijn dat zij de kwalijke geesten uit haar ouderlijk huis niet mee naar binnen nam.


Witte duiven

Deze vogels staan symbool voor vrede, zuiverheid en geluk. Door allebei een duif tegelijkertijd los te laten, zeg je elkaar eeuwige trouw en vrijheid te bieden. Deze duiven zullen altijd samen wegvliegen.


Blauwe kousenband
Blauwe kousenband

Something old, something new, something borrowed, something blue

Hier hebben we eigenlijk vier tradities in één te pakken. Dit zijn namelijk vier voorwerpen die de bruid bij haar draagt gedurende de bruiloft. Zo heeft de bruid iets ouds en iets nieuws bij zich wat symbool staat voor het leven dat ze achter zich laat en het leven dat ze gaat beginnen. Het geleende voorwerp staat symbool voor de intieme kring om haar heen (bijvoorbeeld de oorbellen van je beste vriendin die je altijd al eens wilde lenen ;-)). En tot slot de kleur blauw. Deze kleur staat voor vertrouwen en betrouwbaarheid. Je kunt natuurlijk zelf kiezen hoe je deze verschillende voorwerpen doorvertaald naar jouw outfit!


Trouwbedankjes

Hiermee bedank je je gasten die aanwezig waren op jullie bruiloft. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de getuigen, ceremoniemeester of andere gasten die een belangrijke rol hadden tijdens de bruiloft een mooi aandenken of bedankje te geven.


Bedenk tijdens de organisatie van de bruiloft welke tradities je wilt laten terugkomen. Benieuwd waar je nog meer aan moet denken? Lees hier het stappenplan!

Comments


bottom of page